Главная Упрощенный режим Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Електронна картотека статей- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
 Найдено в других БД:Екологія та охорона навколишнього середовища (1)Дисертації та автореферати (4)
Формат представления найденных документов:
полныйинформационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: <.>K=адаптивність<.>
Общее количество найденных документов : 17
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-17 
1.
06
Нац


    Яковенко , К. І.
    Екологічна адаптивність нових сортів та гібридів дворічних овочевих культур [Текст] / К.І. Яковенко // Науковий вiсник Нацiонального аграрного унiверситету. - 2000. - Вип. 29. - С. 174-179
ГРНТИ
УДК
РУБ 06
Рубрики: Овочівництво--Екологія

Экземпляры всего: 5
НФ (3), ЧЗ-4 (1), Ф-11 (1)
Свободны: НФ (3), ЧЗ-4 (1), Ф-11 (1)
Найти похожие

2.
06
Нац


    Заїка, С. П.
    Селекція скоростиглих гібридів кукурудзи на високу зернову продуктивність та адаптивність [Текст] / С.П. Заїка, Л.І. Перевертун // Науковий вiсник Нацiонального аграрного унiверситету. - 2002. - Вип. 48. - С. 30-36
УДК
РУБ 06
Рубрики: Рослинництво--Селекція


Доп.точки доступа:
Перевертун, Л.І.
Экземпляры всего: 3
НФ (2), Ф-10 (1)
Свободны: НФ (2), Ф-10 (1)
Найти похожие

3.
05
Агр


    Глєбова, Ю. А.
    Адаптивність яєчних курей різних генотипів [Текст] / Ю.А. Глєбова // Аграрна наука і освіта. - 2005. - Т. 6, № 3/4. - С. 87-97
УДК
РУБ 05
Рубрики: Тваринництво--Птахівництво

Экземпляры всего: 1
ЧЗН (1)
Свободны: ЧЗН (1)
Найти похожие

4.
05
Агр


    Горган, М. Д.
    Порівняльна оцінка створеного вихідного матеріалу при селекції ярих пшениць і тритикале на адаптивність [Текст] / М.Д. Горган, Н.О. Горган // Аграрна наука і освіта. - 2006. - Т. 7, № 5/6. - С. 51-55
УДК
РУБ 05
Рубрики: Рослинництво--Селекція


Доп.точки доступа:
Горган, Н.О.
Экземпляры всего: 1
ЧЗН (1)
Свободны: ЧЗН (1)
Найти похожие

5.
06
Нац


    Сердюк, О. В.
    Адаптивність нових сортів і гібридів ожини до умов вирощування в зоні північного лісостепу України [Текст] : библиография / О. В. Сердюк // Науковий вісник Національного аграрного університету. - 2007. Вип.116. - С. 254-260
УДК
РУБ 06
Рубрики: Плодівництво

Найти похожие

6.
06
Нау


    Макарова, Д. Г.
    Господарсько-біологічні властивості та адаптивність зимових сортів яблуні (Malus domestica Borkh.) на клонових підщепах селекції інституту садівництва УААН [Текст] : библиография / Д. Г. Макарова, Т. П. Рабочая // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. - 2009. Вип.133. - С. 237-245
УДК
РУБ 06
Рубрики: Плодівництво--Яблуня


Доп.точки доступа:
Рабочая, Т.П.
Найти похожие

7.
06
Хер


    Орлюк, А. П.
    Посівні та урожайні властивості насіння, адаптивність рослин різних сортів пшениці м'якої озимої у первинному насінництві [Текст] / А. П. Орлюк, О. Л. Гончаренко // Таврійський науковий вісник. - 2010. - Вип. 72. - С. 17-26
УДК
РУБ 06
Рубрики: Рослинництво--Насінництво--Зернові культури


Доп.точки доступа:
Гончаренко, О. Л.
Экземпляры всего: 1
НФ (1)
Свободны: НФ (1)
Найти похожие

8.
05
Віс


    Са-С Аль-Джавазнех Нашат
    Фенологічна адаптивність яблуневої плодожерки [Текст] : библиография / Са-С Аль-Джавазнех Нашат // Вісник аграрної науки. - 2011. - № 1. - С. 78-79
УДК
РУБ 05
Рубрики: Захист рослин--Плодові культури

Экземпляры всего: 1
ЧЗН (1)
Свободны: ЧЗН (1)
Найти похожие

9.
06
Хер


    Козаченко, М. Р.
    Адаптивність сортів та урожайність створених на їх основі ліній ячменю ярого [Текст] : библиография / М. Р. Козаченко, О. Є. Важеніна, Н. І. Васько , О. Г. Наумов // Таврійський науковий вісник. - 2013. - Вип. 86. - С. 42-49. - Библиогр. в конце ст.
УДК
РУБ 06
Рубрики: Рослинництво--Ячмінь
Кл.слова (ненормированные):
стабильность
Аннотация: Установлена адаптивность сортов и эффективность использования их в селекции ячменя ярового на всех этапах селекционного процесса в 2004-2013 рр.


Доп.точки доступа:
Важеніна, О. Є.; Васько , Н. І.; Наумов, О. Г.
Экземпляры всего: 1
ЧЗН (1)
Свободны: ЧЗН (1)
Найти похожие

10.
05
Сор


   
    Столовий виноград України: сортові ресурси, перспективи виробництва та споживання [Текст] / В. В. Власов [и др.] // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин : Науково-практичний журнал. - 2016. - № 1 (30). - С. 96-100 . - ISSN 2312-749X
УДК
РУБ 05
Рубрики: Плодівництво--Виноградарство--Селекція
   Variety market

Кл.слова (ненормированные):
виноград -- адаптивність -- стабільність
Аннотация: Мета. Збагачення та вдосконалення сортименту столових сортів винограду України. Методи. Селекційні, гібридологічні, математичні, візуальні. Результати. Сучасний український генофонд столових сортів винограду створено на основі кращих інтродукованих та власних сортів і форм. Нові генотипи, які створюють в Національному науковому центрі «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» за селекційною програмою «Стійкість плюс Якість», є основою сучасних і майбутніх регіональних сортиментів як для півдня, так і для центральних районів степової зони України. Складність походження пояснює генетичну обумовленість високого рівня прояву ряду господарсько-цінних ознак. Нові сорти та форми є екологічно безпечними для людини та довкілля, оскільки рівень їхньої стійкості проти групи основних грибних хвороб становить не нижче ніж за 6,5 бала за 9-ти бальною шкалою, отже, вони не потребують значного пестицидного навантаження. Нові перспективні столові сорти виділяються стабільною врожайністю та високою товарністю грон – урожай за останні п’ять років був на рівні 5–10 кг з куща за товарності 80–87%. Крім цього, щільна м’якоть сприяє високій транспортабельності грон. Різноманіття столових генотипів за смаком, формою ягоди та строками достигання від надраннього до дуже пізнього втілилося в інноваційну високорентабельну розробку «Конвеєр столових сортів винограду». Залежно від еколого-географічних умов конвеєр може містити різну кількість сортів, але для підвищення ефективності та рентабельності обов’язковою є наявність груп (від двох до чотирьох сортів) різних строків достигання. Рекомендується таке приблизне співвідношення (у %) сортів різних строків достигання: надранні – 22%, ранні – 22, середні – 17, середньопізні – 17 і пізні – 22%. Висновки. Різноманітність форм, смаків та забарвлення плодів нових перспективних генотипів столового винограду зумовлює значний попит на них на ринку та здатна задовольнити найвибагливішого споживача. Стабільність адаптивних і технологічних показників робить нові столові сорти безумовно привабливими для виробників виноградарської продукції.
Цель. Обогащение и совершенствование ассортимента столовых сортов винограда Украины. Методы. Селекционные, гибридологические, математические, визуальные. Результаты. Современный украинский генофонд столовых сортов винограда создан на основе лучших интродуцированных и собственных сортов и форм. Новые генотипы, создаваемые в Национальном научном центре «Институт виноградарства и виноделия им. Т Е. Таирова» по селекционной программе «Устойчивость плюс Качество», являются основой современных и будущих региональных сортиментов как для юга, так и для центральных районов степной зоны Украины. Сложность происхождения объясняет генетическую обусловленность высокого уровня проявления ряда хозяйственно-ценных признаков. Новые сорта и формы экологически безопасны для человека и окружающей среды, поскольку уровень их устойчивости против группы основных грибных болезней составляет не ниже чем 6,5 балла по 9-балльной шкале, следовательно, они не требуют значительной пестицидной нагрузки. Новые перспективные столовые сорта выделяются стабильной урожайностью и высокой товарностью гроздей – урожай за последние пять лет был на уровне 5–10 кг с куста при товарности 80–87%. Кроме этого, плотная мякоть способствует высокой транспортабельности гроздей. Разнообразие столовых генотипов по вкусу, форме ягоды и срокам созревания от сверхраннего до очень позднего воплотилось в инновационную высокорентабельную разработку «Конвейер столовых сортов винограда». В зависимости от эколого-географических условий конвейер может содержать разное количество сортов, но для повышения эффективности и рентабельности обязательно наличие групп (от двух до четырех сортов) разных сроков созревания. Рекомендуется такое приблизительное соотношение (в %) сортов разных сроков созревания: сверхранние – 22%, ранние – 22, средние – 17, среднепоздние – 17 и поздние – 22%. Выводы. Разнообразие форм, вкусов и цвета плодов новых перспективных генотипов столового винограда делает их чрезвычайно востребованными на рынке и способно удовлетворить самого требовательного потребителя. Стабильность адаптивных и технологических показателей делает новые столовые сорта безусловно привлекательными для производителей виноградарской продукции.
Purpose. To enrich and improve the range of table grape varieties of Ukraine. Methods. Breeding, hybridological, mathematic, visual ones. Results. Modern Ukrainian gene pool of table grape varieties has been created on the base of the best introduced and homegrown cultivars and selections. New genotypes that are creating at the National Scientific Centre “Institute of Viticulture and Wine-Making named after V. Ye. Tairov” under the breeding program “Resistense plus Quality” are the basis of current and future regional assortments for the south and central areas of the steppe zone of Ukraine. The complexity of the origine explains the genetically determined high-level manifestation of commercially valuable characters. New varieties and selections are ecologically safe for humans and the environment, as the level of their resistance to the group of fungal main diseases is not less than 6.5 points according to the 9-point scale, therefore they do not require a large pesticide load. New promising table varieties demonstrate a stable yield and high marketability of grapes – 5–10 kg per plant with the marketability nearly 80–87% during the last five years. In addition, dense flesh of grapes is a guarantee of high transportability. The variety of table genotypes taste, shape and berries ripening from very early to very late embodied in the innovative and highly profitable development “Conveyor of table grapes”. Depending on the ecological and geographical conditions, the conveyor can include a diffe­rent quantity of varieties, but to in order increase the efficiency and profitability it is necessary to have a few groups (from 2 to 4 varietes) of different ripening. The approximate ratio (%) of varieties of different ripening time is recommended: very early – 22%, early – 22%, average – 17%, mid-late – 17%, and late – 22%. Conclusions. The variation of shape, flavour and color of new promising genotypes of table grapes makes them very popular on the market and may satisfy the most demanding consumer. The stability of the adaptive and technological traits makes the new table varieties very attractive for the producers of grape products.

Перейти к внешнему ресурсу: Сайт журналу
Держатели документа:
Український інститут експертизи сортів рослин : Україна, 03041 М. Київ вул. Генерала Родимцева, 15

Доп.точки доступа:
Власов, В. В.; Vlasov V. V.; Мулюкіна, Н. А.; Mulyukina N. A.; Ковальова, І. А.; Kovalоva I. A.; Герус, Л. В.; Gerus L. V.
Экземпляры всего: 1
ЧЗН (1)
Свободны: ЧЗН (1)
Найти похожие

 1-10    11-17 
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)